Çocuklarla Bitmeyen Mücadele “Yemek Yeme Sorunu”

Çocuklarla Bitmeyen Mücadele “Yemek Yeme Sorunu”

Çocuk yetiştirirken belki de anne-babaların en çok zorlandığı konulardan biri çocuklarının yemek yeme sorunu yaşamasıdır. Sadece belirli yiyecekleri yiyen, ağzında lokmaları dakikalarca bekleten ya da sofraya oturmayı reddeden çocuklar…

Çocukların beslenme düzeninin ebeveynlerin en çok dikkat ettiği konulardan birinin olmasının sebebi ise bu durumun çocuğun gelişimini doğrudan etkilemesidir. Anne-babalar çocuğun ilk doğumundan itibaren bu konuya titizlik gösterir ve çocuğun yemesi için alternatif yöntemler üretirler. Bazen bu alternatifler çocuğa sadece sevdiği yiyeceklerin sunulması, bazense evi turlayarak yenilen yemekler şeklinde olabilir. Tabi yöntemler bunlarla da sınırlı değil, televizyon açarak oyalansın ve o esnada yemek yesin diye uğraşılan çocuklar, yalvaran, çeşitli oyunlar yapan, hatta rüşvet teklif eden ebeveynler…

Peki, tüm bu yöntemler işe yaramıyorsa, çocukları sağlıklı beslenmeye teşvik etmek için neler yapabiliriz?
• Öncelikle ebeveynler şunu unutmamalıdırlar ki, hiçbir çocuğun yeme miktarının bir yetişkinle aynı olamayacağıdır. Çocuğun doydum sözüne itimat etmek önemlidir. Çünkü mühim olan çok yemek tüketmek değil, doğru beslenmektir.
• Biz yetişkinlerin yemek tercihleri olabildiği gibi, çocuklarında vardır. Çocukların damak tatlarının gelişmediğini düşünerek onlara istediğimiz yemekleri yemeleri konusunda baskı yapılmamalıdır.
• Çocuğu evde pişen yemeklerin hazırlık aşamasına dâhil etmek te çocuğun yeni lezzetleri denemesine yardımcı olacaktır. Okulda yaptığımız “food-based activity” çalışmasında yaptığımız gibi sizlerde evde çocuğun malzemelere dokunmasına, koklamasına, yalamasına izin vermek çocuğun ilgi duymasını kolaylaştıracaktır.
• Yemeğin bir sofra düzeni içinde, aile üyelerinin keyif alarak sohbet ettiği bir zaman dilimi olarak değerlendirilmesi son derece önemlidir. Yemek arasına oyuncak, televizyon gibi araçlar girmemelidir. Aksi takdirde bu durum çocuğun olumsuz yemek alışkanlıkları geliştirmesine sebep olur. Bir sonraki yemeği oyuncaksız ya da televizyonsuz geçirmek tam bir kâbus haline gelebilir.

Rehberlik Servisi