Çocuğunuzun sağlıklı gelişimi için emzik ve biberon, en geç 2 yaşın sonunda bırakılmalı

Çocuğunuzun sağlıklı gelişimi için emzik ve biberon, en geç 2 yaşın sonunda bırakılmalı

İstanbul Üniversitesi (İÜ) Diş Hekimliği Fakültesi Pedodonti Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Elif Oktay Sepet, emziğin en geç 2 yaşında bıraktırılması gerektiğini belirterek, “Emziğin uzun süreli kullanımı, ağız-diş yapılarında kalıcı zararlara, konuşma ve telaffuz bozuklukları ile orta kulak enfeksiyonlarına da neden olabilmektedir. Emzik, bebeğin çok huzursuz olduğu durumlarda sakinleşmesi için ya da yalnızca gece uykusunda verilerek kısıtlanmalı, sonrasında da tamamen ortadan kaldırılmalıdır” dedi.

Aşırı derecede emzik ve biberon kullanımının sağlıklı olmadığını belirten Dr. Ahmet Ömeroğlu ise, şöyle konuştu: “Bu hareket diş çürükleri ve çene bozukluklarına yol açar. Bu çürükler biberon çürüğü olarak adlandırılır. Uzun süreli ve gece boyunca biberonla, tatlandırılmış süt verilmesi ya da emziğin bala ya da pekmeze batırılması ile bu hastalık oluşur.”

Bebeklik döneminde sıklıkla kullanılan emziğin en geç 2 yaşın sonunda çocuğa bıraktırılması gerektiğini vurgulayan Ömeroğlu, uzun süreli emzik alışkanlığı sonucunda karşılaşılabilecek problemleri şöyle belirtti: “2 yaşından sonra devam eden emme alışkanlığı dişlerin yer değiştirmesine ve üst dişlerin öne, alt dişlerin arkaya çekilerek aralarında açıklıklar meydana gelmesine neden olur. Bu dönemde bıraktırılabilirse bu açıklıklar kapanır. Ancak 3.5 yaşından sonra meydana gelen açıklıklar kalıcı hale gelebilir. 3-4 yaşlarına kadar emzik emen çocuklarda V tipi üst çene ve dolayısıyla ile yüz yapısında bozulma meydana gelebilir. 4 yaş civarına kadar emzik emmeye devam eden çocuklarda kulak ve burun hastalıkları daha sık gözlenir.”

Emziğin bıraktırılması kolay bir durum değildir. Emzik kullanımının süre ve sıklığının azaltılmasıyla bu sürece başlanmalıdır. Emzik, bebeğin çok huzursuz olduğu durumlarda, sakinleşmesi için ya da yalnızca gece uykusunda verilerek kısıtlanmalı, sonrasında da tamamen ortadan kaldırılmalıdır. Çocuğun emzik emmeyen yaşıtlarıyla sık sık bir araya getirilmesi, ödül yöntemleri, stresli anlarında alternatif yöntemlerle çocuğun rahatlatılması, ilgisinin başka alanlara çekilmesi, sevgi ve sabır temelli yaklaşımlarla bu zor süreç aşılabilir.

Özetle, yaşamın ilk aylarında bebeğinizle emziği çok rahat kullanabilirsiniz ama sürenin uzadığını ve emziği bırakma zamanı geldiğini düşünüyorsanız emzik bıraktırma sürecini önceden düşünmeli, bunu yumuşak geçişlerle yapmalısınız. Emzik bırakma aşamasında bebeğiniz kısa süreli gerileyebilir, size daha çok ihtiyaç duymaya başlayabilir. Bu dönemde onu biraz şımartmanız gerekebilir. 2-3 yaşındaki ve daha büyük çocuklara emzik bıraktırırken çocuğunuzun hayatından önemli bir şeyi çektiğinizi unutmamalı ve bu dönemde mutlaka bir uzmandan yardım almalısınız.

Rehberlik Servisi